Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Turističko-hotelijerski komercijalist / turističko-hotelijerska komercijalistica

Kratki opis
Turističko-hotelijeski komercijalist obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu: organizira rad u kuhinji i restoranu, u industriji pripreme hrane i pića, brine o opremljenosti i inventaru turističkog objekta, dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta.

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program turističko- hotelijerskog komercijalista potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

Za obavljanje poslova turističko-hotelijerskog komercijalista potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine. Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Informacije o ustanovama i programima koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Opis poslova

Turističko-hotelijerski komercijalist organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik. Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera. Brine o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka, reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta. Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Turističko hotelijerski komercijalist mora imati temeljna znanja iz područja turizma, hotelijerstva i ekonomije, kao i osnovna znanja iz statistike, knjigovodstva i bilanciranja te organizacije poslovanja poduzećem. Potrebno je dobro poznavanje rada na računalu, poznavanje opće kulture i kulturne baštine, umjetnosti, povijesti, dobro znanje nekoliko stranih jezika, poznavanje turističke animacije i komunikacije, psihologije rada s klijentima, i sl. Također je poželjna osobina kreativnosti u obavljanju prezentacijskih i propagandnih poslova. Za obavljanje poslova turističko-hotelijerskog komercijalista, potrebno je imati dobro opće zdravlje, dobro razvijene komunikacijske vještine te otvorenost u kontaktu s ljudima. Turističko hotelijerski komercijalist mora biti uslužan i strpljiv u radu s ljudima i dobrih organizacijskih sposobnosti.

Uvjeti rada

Turističko hotelijerski komercijalisti često putuju, stoga mogu često izbivati iz kuće. Zbog prirode posla i čestog putovanja, komercijalisti najčešće rade više od 40 sati na tjedan, no prednost je mogućnost samostalnog određivanja ritma rada. Na putovanjima se susreću i upoznaju s raznim kulturama i jezicima. Suradnja s različitim vrstama ljudi može djelovati poticajno, ali je i vrlo zahtjevna. Kontraindikacije za rad su slabovidnost/sljepoća, gluhoća i teže nagluhost u govornom području. Oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju. Uredna funkcija gornjih ekstremiteta. Kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

Srodna zanimanja

Komercijalist, upravni referent, administrativni tajnik, ekonomist

Mogućnosti zapošljavanja

Turističko-hotelijerski komercijalisti imaju raznovrsne mogućnosti zapošljavanja uz jadransku obalu, ali sve više i u kontinentalnom i seoskom turizmu. Zapošljavaju se u restoranima, hotelima i pansionima. Rad u turizmu je često sezonski.