Potrebno obrazovanje
Za obavljanje poslova sanitarnog inženjera potrebno je završiti preddiplomski/diplomski sveučilišni studij i/ili stručni studij sanitarnog inženjerstva. Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica, nakon diplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni magistar/magistra struke, a nakon stručnog studija specijalist/specijalistica struke. Daljnje obrazovanje moguće je nastaviti na poslijediplomskom studiju.
Informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći na stranicama Postani student.
Opis poslova
Sanitarni inženjer bavi se zaštitom stanovništva od negativnih utjecaja okoline, zaštitom okoliša od negativnih učinaka ljudskog djelovanja i poboljšanjem kvalitete životnog okoliša.
Predmet analize sanitarnog inženjera je čovjekov okoliš i sve što se u njemu nalazi – voda, tlo, zrak, hrana, stambeni i radni prostori, sredstva za higijenu i predmeti za opću uporabu itd. Ako radi u laboratoriju, posao sanitarnog inženjera uključuje odlazak na teren gdje se uzimaju uzorci vode, hrane, zraka itd. Ti se uzorci nakon toga u laboratoriju analiziraju. Tako procjena, primjerice, zdravstvene ispravnosti hrane uključuje promatranje vanjskih obilježja, kao što su izgled, boja i miris, te analize i testove na prisutnost mikroorganizama i teških metala. Prikupljanje i obrađivanje podataka o higijenskim uvjetima, bolestima te sudjelovanje u provedbi raznih mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti su zadaci sanitarnog inženjera zaposlenog u higijensko-epidemiološkoj službi. On se također bavi nadzorom i odgovoran je za kontrolu izvođenja poslova dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije.
Sanitarni inženjer u industriji obavlja kontrolu i nadzor objekata izravno povezanih s proizvodnjom ili preradom namirnica i svih proizvoda za ljudsku upotrebu. Sanitarna inspekcija provodi nadzor nad proizvodnjom i prometom namirnica, higijenom radne okoline, primjenom odgovarajućih propisa u izgradnji raznih vrsta objekata i naselja itd.
Znanja, vještine i poželjne osobine
Sanitarni inženjeri moraju biti etični, savjesni i odgovorni u obavljanju svojih zadataka jer propusti mogu imati velike i dugoročne posljedice na zdravlje ljudi. Vrlo je važno da redovito nadograđuju znanja iz kemije, fizike i biologije te sanitarnih propisa.
Za dobro obavljanje posla, potreban im je dobar vid i opip kao i sposobnost raspoznavanje boja. Kada izlaze na teren, ponekad moraju ići na teško dostupna mjesta te bi trebali biti u dobroj kondiciji. Na terenu također pišu izvješća tako da trebaju biti sigurni u svoju procjenu i lako se pismeno izražavati.
Uvjeti rada
Sanitarni inženjeri najveći dio posla obavljaju na terenu. Obilaze vodoopskrbne objekte, bolnice, trgovine, restorane i ostala mjesta na kojima treba obaviti sanitarni nadzor. Dok rade s potencijalno zagađenim uzorcima ili mjere buku, izloženi su štetnim utjecajima, pa moraju primjenjivati odgovarajuće mjere i pribor za zaštitu. Kada koriste otrove pri uništavanju insekata i štetočina te sredstva za laboratorijske analize, moraju biti iznimno pažljivi.
Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, gluhoća i teže nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, nedostatak njuha, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teže oštećenje funkcije jetre i/ili bubrega, teža oštećenja funkcije krvotvornog sustava i krvi, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, te kronični poremećaji koji remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.
Srodna zanimanja
Sanitarni tehničar, laboratorijski inženjer
Mogućnosti zapošljavanja
Sanitarni inženjeri zapošljavaju se u zavodima za javno zdravstvo, u industriji, naročito prehrambenoj, komunalnim i javnim poduzećima, privatnim ustanovama, te sanitarnoj inspekciji (državnoj, županijskoj, graničnoj, veterinarskoj).